Vanliga misstag vid ommålningar som du bör undvika

14 maj 2024

Ommålning av hemmet kan verka som ett enkelt projekt, men det finns flera fallgropar som är lätta att falla i.

Genom att vara medveten om de vanligaste misstagen kan du säkerställa att ditt målningsprojekt blir lyckat och att resultatet blir som du tänkt dig.

Fel val av färg

Att välja fel typ av färg är ett av de absolut vanligaste misstagen som kan få stora konsekvenser för både utseendet och hållbarheten på din ommålning.

Många gör misstaget att inte undersöka vilken färgtyp som tidigare använts på ytan. Om du målar med en vattenbaserad färg över en oljebaserad färg utan att först grundligt förbereda ytan kan detta leda till att den nya färgen inte fäster ordentligt vilket resulterar i att den börjar flagna. Det är därför viktigt att ta reda på vilka typ av färg som finns och att välja en färg som är kompatibel med dessa.

Otillräckligt förarbete

Otillräckligt förarbete är ett annat misstag som många råkar ut för. Det kan vara frestande att direkt sätta igång och börja måla för att snabbt se resultat, men att hoppa över det grundliga förarbetet leder ofta till dåliga slutresultat. Om man inte avlägsnar gammal färg ordentligt, inte spacklar igen hål och sprickor, samt struntar i att slipa ytan, kan det resultera i att den nya färgen inte fäster ordentligt och ytan blir ojämn.

En noggrann rengöring av ytan innan målning är också nödvändigt. Fett, damm och smuts hindrar färgen från att fästa och kan leda till att färgen flagnar. Det är också klokt att ta sig tid att täcka golvet och möbler och att använda maskeringstejp för att skydda lister och andra ytor som inte ska målas.

Du tar vatten över huvudet

En fasadmålning kan kännas som en överkomlig uppgift för många hemmafixare. Trots detta kan det vara mer komplicerat och framförallt tidskrävande än vad många tror. Det kan vara riskabelt att ta på sig ett sådant projekt utan tillräcklig erfarenhet eller tid, eftersom det kan leda till att du eventuellt inte hinner klart med ommålning och lämnar den halvfärdig.

I dessa situationer är det klokt att överväga att anlita hjälp. Genom att anlita renommerad målare i Norrtälje (eller någon annanstans i landet) får du tillgång till expertis som säkerställer att målningsarbetet utförs korrekt och effektivt. Detta kan i längden spara både tid och pengar samt skänka en trygghet i att färgen kommer att stanna kvar utan problem.