Fönsterskolan – allt du behöver veta om fönster

2 maj 2024

I dagens artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om fönster – allt från vilka olika fönstermodeller som är vanligast i Sverige till vad man behöver tänka på innan man installerar nya fönster och så mycket mer.

Oavsett om du planerar på att renoverar dina fönster eller bara är nyfiken på att lära dig mer fönster i allmänhet kommer denna artikel vara just för dig. Läs vidare för att få bättre koll på allt som rör fönster.

Vilka är de vanligaste fönstermodellerna?

När du väljer fönstermodeller finns flera populära alternativ som passar olika behov och preferenser. Träfönster är ofta uppskattade för deras klassiska utseende och förmågan att ge en varm och naturlig känsla till en byggnad. Dessa fönster kan målas eller lackas för att matcha en specifik design vilket bidrar till en tidlös och härlig charm.

PVC-fönster är ett annat vanligt alternativ bland fastighetsägare tack vare deras hållbarhet och låga underhållskrav. De är motståndskraftiga mot väder och vind och behåller sitt utseende år efter år utan behov av målning eller särskilt underhåll. Denna typ av fönster är idealisk för dig som söker en praktisk lösning som inte kompromissar med kvaliteten.

Aluminiumfönster erbjuder en modern estetik med slanka ramar och en robust konstruktion. De är särskilt lämpliga för större fönsterpartier där stora glasytor önskas.

Behöver man bygglov för att byta fönster?

Vid planering av fönsterbyte kan frågan om behovet av bygglov ibland uppstå. Generellt sett krävs inte bygglov för att byta ut fönster mot nya som har samma storlek och utseende som de befintliga. Däremot, om du avser att ändra storleken på fönstren eller göra förändringar i fasaden som påverkar byggnadens karaktär eller utseende, kan bygglov vara nödvändigt.

Innan du påbörjar arbetet är det viktigt att alltid kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller. Reglerna kan variera beroende på kommun och specifika lokala bestämmelser.

Går det att montera nya fönster på egen hand?

Att installera nya fönster på egen hand kan verka utmanande, men det är fullt möjligt att göra det själv om du besitter viss kunskap och erfarenhet.

En korrekt montering är dock nyckeln till att fönstren ska kunna fungera som de ska och hålla länge. Om du känner dig osäker på din förmåga att utföra arbetet korrekt kan det vara värt att överväga att anlita någon som hjälper dig.

Renovera fönster eller köpa nya?

Många fastighetsägare står inför valet mellan att renovera sina befintliga fönster eller investera i helt nya. Beslutet beror ofta på flera faktorer, däribland kostnad, energieffektivitet och utseendemässiga preferenser.

Nya fönster kan vara en dyrare initial investering men erbjuder betydande energibesparingar och en lägre underhållskostnad över tid. De är ofta mer effektiva när det gäller isolering och kan därmed bidra till lägre uppvärmningskostnader.

Å andra sidan kan renovering av befintliga fönster vara ett kostnadseffektivt alternativ för de som önskar behålla byggnadens ursprungliga karaktär – särskilt i äldre fastigheter där fönstren bidrar till husets charm.

Vi rekommenderar starkt att du inhämtar ett par offerter från några olika aktörer som kan hjälpa dig att ge dig en tydlig bild av kostnaderna och möjliga fördelar med att renovera de befintliga fönstrena jämfört med att installera nya fönster.

För att hitta de aktörer du ska kontakta kan du enkelt använda dig av nätet då utbudet såklart varierar beroende på var du bor – och inte alla städer eller områden har lika stort utbud, såklart. Men om du bor i Stockholm kan du dock vara lugn då det finns många som kan ge dig en offert för fönsterrenovering i Stockholm så att du kan få en prisuppfattning.