Bra saker att veta om backpacking

14 januari 2023

Backpacking är ett fantastiskt sätt att utforska världen på ett djupare sätt och uppleva allt det som land har att erbjuda.

Med endast en ryggsäck på din rygg, fri från allt det onödiga, kommer du att kunna uppleva en känsla av frihet som är svår att matcha med någon annan typ av resande. Det ger dig möjlighet att upptäcka nya platser, kulturer och människor på ett autentiskt och intimt sätt.

En backpackingresa kommer även resultera i att du upptäcker dig själv lika mycket som du upptäcker omvärlden. Så om du är redo att utmana dig själv, upptäcka nya platser och skapa minnen för livet, då är backpacking definitivt något för dig.

Läs vidare för att få koll på några av de viktigaste sakerna att veta om backpacking och hur du kan förbereda dig för ditt nästa äventyr.

Vad behöver man packa med sig?

Vad du behöver packa med dig beror på var du ska resa, resans längd och personliga preferenser. Men det finns några allmänna riktlinjer som kan hjälpa dig att packa smart och undvika att packa för mycket.

Här är en lista över några grundläggande saker som du bör packa med dig på en backpackingresa:

  • Ryggsäck – En bra ryggsäck är viktig eftersom det är det enda sättet att bära allt du behöver. Välj en ryggsäck som är bekväm och rätt storlek för din kroppsstorlek och reslängd.

  • Kläder – Packa kläder som passar för klimatet på din destination och ta med tillräckligt med ombyte för hela resan. Det är också bra att ta med kläder som du kan lager-på-lager för att anpassa dig till olika temperaturer.

  • Skor – Packa bekväma och robusta skor som passar för den typ av aktiviteter du kommer att göra på resan. Det kan vara allt från vandringsskor till sandaler, beroende på din destination.

  • Sovsäck och liggunderlag – Om du planerar att sova utomhus eller på enkel boende, behöver du en sovsäck och ett liggunderlag för att hålla dig varm och bekväm.

  • Toalettartiklar – Nödvändiga toalettartiklar som tandborste, tandkräm, tvål, schampo och handduk är alltid viktigt att packa med sig.

  • Första hjälpen-kit – Det kan alltid vara en klok idé att packa med ett enkelt första hjälpen-kit med bandage, smärtstillande, insektsmedel och solkräm.

  • Elektronik –  Mobiltelefon är givetvis ett måste, men även t.ex. kameror eller en bärbar laddare kan vara bra att packa med. Tänk på att du behöver en internationell adapter om du ska använda elektronik utomlands.

  • Resedokument – Ta med ditt pass, reseförsäkringspapper, flygbiljetter och eventuellt visum som krävs för din destination.

Tänk på att du inte behöver packa för mycket, eftersom det kan vara tungt och obekvämt att bära runt på allt. Ta med det nödvändigaste och försök att leva så minimalistiskt som möjligt.

Hur mycket måste man spara ihop innan man ger sig av?

Hur mycket pengar du behöver spara ihop för att ha med dig på resan beror givetvis på hur länge du planerar på att vara ute och resa, var du ska resa och hur många saker som du redan bokat och betalt för i förväg.

Backpacking kan vara en relativt billig resform eftersom du kan välja budgetalternativ för boende, mat och transport på ett relativt flexibelt sätt. Men det är fortfarande viktigt att planera och spara tillräckligt för att täcka kostnaderna för din resa.

Beroende på destination och reslängd kan det vara bra att spara mellan 10 000 till 30 000 kronor för en backpackingresa. Men som sagt, det beror på din resplan och personliga preferenser. Se till att planera och spara så mycket som möjligt för att ha råd med det du vill göra på din resa.

Hur många saker ska man boka i förväg?

Hur mycket som du bör boka i förväg beror till stor del på din personliga preferenser. Vissa resenärer föredrar att boka allt i förväg för att minska stressen och säkerställa att de har en plats att bo och resa till. Andra resenärer föredrar att ha mer flexibilitet och boka bara det nödvändigaste i förväg, så att det kan vara mer flexibla och spontana under resans gång.

Generellt sett kan det vara en bra idé att boka boende och transport i förväg om du reser under högsäsong eller till populära destinationer. Men om du reser utanför högsäsongen eller till mindre besökta destinationer kan du vanligtvis hitta boende och transportmedel när du anländer. Så se till att planera din resa och fundera på hur mycket du vill boka i förväg baserat på dina personliga preferenser och resplan.