Vad kostar en målare i timmen?

2 augusti 2024

Timkostnaden för en målare varierar i snitt mellan 400 och 700 kronor per timme. Denna prisvariation beror på faktorer som var i landet målaren är lokaliserad, målarens erfarenhet och projektets omfattning.

Läs vidare för att lära dig mer om timkostnaden för målare och vad som påverkar priset. Vi kommer även titta närmare på hur användning av ROT-avdraget kan påverka timpriset.

Timkostnaden för målare

Timkostnaden för en målare kan som sagt variera stort och påverkas av många olika faktorer. Generellt sett kan man räkna med att en målare tar mellan 400 och 700 kronor i timmen. Denna kostnad kan dock skilja sig åt beroende på var i landet tjänsten utförs.

En målares timkostnad inkluderar vanligtvis inte bara målningsarbetet utan även förberedelser och efterarbete. Det är viktigt att beakta detta vid budgetering för ett målningsprojekt. För att få en mer detaljerad bild av vad det kommer att kosta att anlita en målare kan det vara klokt att begära en offert. På så sätt kan du få en mer exakt uppfattning om de totala kostnaderna för ditt projekt.

Vi rekommenderar starkt att du inhämtar ett par offerter från olika aktörer, oavsett om du söker efter exempelvis en målare Nacka, målare i Malmö, eller målare i Umeå, eller en målare någon annanstans. Detta förenklar jämförelsen av priser och tjänster från olika målare och hjälper dig att ta ett genomtänkt beslut.

Vad påverkar timpriset?

Flera faktorer påverkar vad det kostar att anlita en målare per timme. Här nedanför listar vi några av de främsta.

Geografisk plats

Priset för målningstjänster varierar beroende på var i landet tjänsten utförs. I större städer som Stockholm eller Göteborg kan priserna vara högre jämfört med mindre orter eller landsbygden.

Erfarenhet och specialisering

En målares erfarenhet och specialkompetens är avgörande för timpriset. Målare som har specialiserat sig på komplexa tekniker eller har lång erfarenhet kan ofta ta högre betalt för sina tjänster.

Projektets omfattning och komplexitet

Större och mer komplexa projekt kräver mer tid och resurser vilket kan höja timpriset. Om projektet innebär svåråtkomliga ytor eller kräver att byggställningar byggs upp kan det också påverka kostnaden.

Säsong

Under högsäsong, vanligtvis vår och sommar då många vill renovera, kan priserna vara högre på grund av ökad efterfrågan. Under lågsäsong kan det vara möjligt att förhandla fram bättre priser.

Sänk kostnaden med ROT-avdraget

En effektiv metod för att minska kostnaden när du anlitar en målare är att använda sig av ROT-avdraget. Detta skatteavdrag ger dig möjlighet att dra av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan, vilket kan göra en betydande skillnad för din plånbok.

För att nyttja avdraget måste arbetet utföras på en bostad som du äger och där du är skriven. Det maximala beloppet du kan få tillbaka per person och år är 50 000 kr vilket innebär att du kan genomföra större projekt till en lägre kostnad.